Френският президент Еманюел Макрон пристигна в Казахстан на 1 номври като част

...
Френският президент Еманюел Макрон пристигна в Казахстан на 1 номври като част
Коментари Харесай

Макрон похвали Казахстан, че не иска да е васал на Русия

Френският президент Еманюел Макрон дойде в Казахстан на 1 номври като част от първия стадий от пътуването си из Централна Азия.

На среща с президента Касим-Жомарт Токаев Макрон похвали Казахстан за отхвърли да застане на страната на Русия във войната й против Украйна. 

„ В никакъв случай не недооценявам геополитическите компликации, натиска, който някои може да оказват върху вас “, сподели Макрон на Токаев. „ Франция цени пътя, който следвате за вашата страна, отказвайки да бъдете васал на всяка мощ и се стремите да изградите многочислени и уравновесени връзки с разнообразни страни “, цитира го Ройтерс.

Макрон съобщи още, че двете страни са подписали бизнес съглашения, в това число декларация за планове за партньорство в региона на редкоземните детайли и редките метали.

Това накара Русия да изрази угриженост от възходящата дипломатическа интензивност на Запада в някогашните руски републики от Централна Азия. Руският външен министър Сергей Лавров съобщи още предходната седмица, че Западът се пробва да отдръпне " съседите, приятелите и съдружниците " на Русия от Москва. А представителят на Кремъл Дмитрий Песков, помолен да разяснява визитата на Макрон, съобщи, че Русия цени връзките си с Казахстан " доста високо " и акцентира, че Руската федерация има исторически връзки с него.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР